30 Dagen … en nu vooruit kijken

Hoewel er ogenschijnlijk niets is gebeurd, is de angst voor een No-deal Brexit zodanig, dat de kans op een Deal: No Brexit is toegenomen. Voorlopig is de kans op uitstel met uiteindelijk toch een vorm van Brexit, echter het groots.

Lang hebben de Britten gedacht, dat als de druk maar groot genoeg wordt, de Europese Unie wel zal bewegen.
Dat leidt tot zéér late besluitvorming op 12, 13 en mogelijk 14 maart aan de kant van het VK …. en daarna moet de EU nog formeel besluiten.
Je zou haast denken, dat de Britten denken, dat de EU maar géén tijdig besluit moet kunnen nemen, zodat er een automatische (hard)Brexit ontstaat.

Per vandaag nog 30 dagen tot 29 maart.

Ongetwijfeld zijn inmiddels je voorbereidingen op orde. Zo niet, gebruik dan als start de door de overheid gerealiseerde Brexit Impact Scan. Ook kennis nemen van bijvoorbeeld de eerdere analyse van Tweuus over (indirecte) risico’s kan je op gedachten brengen.


Laten we vooruit kijken wat er in de periode ná een Brexit gaat gebeuren … of wat er gebeurd bij een situatie van uitstel.

Er zijn ook kansen, bijvoorbeeld door heel anders te denken, zoals:

  • Het werven van personeel, nu werkzaam in het VK, met een oorsprong uit bijvoorbeeld Polen, Roemenië of Bulgarije;
  • Productiecapaciteit vrijmaken (of oplossen van personeelstekort) indien afscheid wordt genomen van VK klanten, die minder interessant worden vanwege te grote administratieve complexiteit.

Tenslotte nog één uitsmijter: De 1e werkdag na 29 maart is 1 april; in Engels: April Fools’ Day. Benieuwd wie die dag een grap vindt!