Aftellen naar 29 maart 2019

Vanaf de publicatie van dit bericht, 28 december, is het nog 91 dagen aftellen naar 29 maart 2019.

We hebben het over het Verenigd Koninkrijk (VK) in zijn relatie met de Europese Unie (EU), kortweg BREXIT.
Veel is nog niet definitief geregeld en er zijn diverse scenario’s denkbaar.

Voor ieder scenario moet je een plan van aanpak hebben. Daarbij kunnen er wel degelijk effecten zijn met risico’s. Denk bijvoorbeeld aan:


Plan A(s is): er gebeurt helemaal niets. Dat wil zeggen, het VK blijft in de EU en alle bestaande regelingen blijven intact.
Er zijn veel voorbereidende maatregelen genomen, waaronder het aanleggen van voorraden in het VK om stagnatie van aanvoer van onderdelen en voedsel te pareren. Risico: er is tijdelijk geen behoefte aan artikelen, met een prijsdruk buiten het VK tot gevolg.

Plan B(rexit): er komt een Brexit op één of ander manier.
 Blijven je VK-afnemers bestaan en kredietwaardig? Kunnen ze aan hun betaalverplichtingen voldoen? Of: heb je EU-klanten, die financieel knel komen door hún VK-klanten, die problemen krijgen. Denk aan het niet kunnen produceren van een artikel door een ontbrekend onderdeel, te ontvangen uit of te leveren aan het VK.

Plan C(ontingency): Heb je een alternatieve afzet voor die artikelen die niet, niet tijdig of niet meer geleverd kunnen of hoeven te worden aan het VK. Heb je alternatieve aanvoer geregeld, zodat je eigen productie niet stagneert. Ben je in staat te switchen tussen leveranciers, zodat je zelf niet zonder of juist met dubbele voorraden komt te zitten.


Voor de verschillende scenario’s en de daarbij mogelijk optredende risico’s kun je (tijdelijke) maatregelingen nemen.

Heb je een plan van aanpak, bemanning opgeleid en klaar staan en in geval van in- of uitvoer de documentatie en regelingen tijdig op zijn plaats? Heb je een feitelijke of fiscale aanwezigheid in het VK nodig of als VK-bedrijf juist in de EU? Kun je gebruik maken van betrouwbare vertegenwoordigers en/of heb je een lokale manager of managementbureau ingeschakeld?
Behoefte aan juridisch advies, fiscale en financiële ondersteuning: wacht niet te lang met zoeken. In januari kun je hier nog rustig over nadenken en afspraken maken.

Opvallend: 29 maart is een vrijdag en als de Brexit doorgaat, gebeurt dit om 24 uur (Middel)Europese tijd. Dit is 23:00 uur Greenwich Mean Time (GMT); de Britten houden daarmee ‘onze’ deadline aan. Blokkeer jij dit weekend in je agenda of sta je in ieder geval de volgende maandag op tijd op scherp? Vergeet dat weekend niet de overgang van winter- naar zomertijd per 31 maart!Getagd met ,