Aftellen naar 31 oktober

Vanaf de publicatie van dit bericht, 30 juli einde werkdag, is het nog 3 maanden aftellen naar 31 oktober 2019.

Dan zal het Verenigd Koninkrijk (VK) vertrekken uit de Europese Unie (EU): BREXIT.

Nog steeds zijn een aantal belangrijke onderwerpen nog niet definitief geregeld en het is zelfs denkbaar, dat een Brexit toch niet, of alsnog aangepast ten opzichte van de huidige kennis, doorgaat. Gezien de verwachtingen focussen we nu op Plan B(rexit).

Plan B(rexit): er komt een Brexit op één of ander manier.
Blijven je VK-afnemers bestaan en kredietwaardig? Kunnen ze aan hun betaalverplichtingen voldoen? Of: heb je EU-klanten, die financieel knel komen door hún VK-klanten, die problemen krijgen. Denk aan het niet kunnen produceren van een artikel door een ontbrekend onderdeel, te ontvangen uit of te leveren aan het VK.

Ook van belang: Het VK is na Brexit  géén EU land meer met gevolgen voor de BTW.


Goed om nog eens de verschillende scenario’s door te nemen en daarbij (tijdelijke) maatregelingen te nemen voor de mogelijk optredende risico’s.

Heb je een plan van aanpak, bemanning opgeleid en klaar staan en in geval van in- of uitvoer de documentatie en regelingen tijdig op zijn plaats? Heb je een feitelijke of fiscale aanwezigheid in het VK nodig of als VK-bedrijf juist in de EU? Kun je gebruik maken van betrouwbare vertegenwoordigers en/of heb je een lokale manager of managementbureau ingeschakeld?
Behoefte aan juridisch advies, fiscale en financiële ondersteuning: wacht niet te lang met zoeken. Na de vakantieperiode resteert niet zo veel tijd meer.

Opvallend: 31 oktober is een donderdag, gevolgd door Allerheiligen, een vrije dag in veel landen, op vrijdag. Er is dus sprake van een lang weekend. En vergeet niet in je planning op te nemen, dat medio oktober er de school-herfstvakanties zijn!