Niet-terugvorderbare BTW 3

Na diverse rondes met commentaar is er nu een best practice voor de verwerking van niet-terugvorderbare BTW.

De achterliggende bedoeling van het artikel is om de gevolgen te tonen van het op de balans komen van operationele leases bij toepassing van IFRS 16, de nieuwe internationale accounting standaard voor lease transacties, die vanaf 1 januari 2019 verplicht door beursgenoteerde bedrijven dient te worden gevolgd.

 

In veel situaties speelt dan het dilemma wat precies te activeren, omdat de berekende btw over de transactie, die bij financiële lease veelal vooraf wordt betaald (doorbelast aan de lessee), bij operationele leases pas per periode door de lessor aan de lessee in rekening wordt gebracht.

Uit de diverse reacties naar aanleiding van de start van de discussie over dit onderwerp blijkt, dat velen er van uitgaan, dat alle leases nu toch financiële leases zullen zijn en dus ook zo administratief zullen worden behandeld. In feite blijven echter zowel operationele als financiële leases bestaan zoals ze waren, maar vindt alleen voor accounting eenzelfde boekingsgang plaats, conform de reeds bestaande boekingswijze voor financiële leases. En bedenk ook: IFRS schrijft een gelijke boekingswijze voor voor lessees, maar niet voor lessors, waar boekhoudkundig alles bij het oude blijft.

De in bijgaand artikel voorgestelde best practice betekent, dat in de toekomst verschuldigde btw, die nog niet in rekening is gebracht, nooit wordt geactiveerd.
Ook niet door die instellingen, die geen verrekenbare btw hebben. Met uitgewerkte boekingen!


Getagd met ,