TweESG
Dit bericht van Tweuus gaat over Duurzaamheid en ESG.
Effectief, Stap-voor-stap en Gestructureerd.
ESG staat natuurlijk vooral voor Environmental, Social en Governance; de drie begrippen die nader uitgewerkt worden in Europese regelgeving over Duurzaamheid. Maar voor de uitvoering van een ESG beleid is een gestructureerde, stap-voor-stap bendering nodig om optimaal effectief te zijn.
Wist je, dat Tweuus al vanaf 2018 zich met duurzaamheidsregelgeving bezig houdt. Eerst als participant in het European Reporting Lab waar Klimaat als eerste prioriteit werd benoemd en daarna door de ontwikkelingen van zowel de internationale als de Europese regelgever van dichtbij te volgen: soms zijn er meerdere vergaderingen van een hele of halve dag per week!
Niet voor niets is het Tweuus logo in dit bericht groen gekleurd.
Hoe kan Tweuus je helpen als kleine MKB’er, die voorlopig helemaal niet zelf hoeft te rapporteren?
Denk aan de afnemers die je hebt of de doelgroep van afnemers die je ook graag zou bedienen. Hoe lang accepteren zij nog niet- of minder-duurzame leveranciers?
Of bedenk dat jonge mensen nu al vragen stellen over de duurzaamheidsdoelstellingen van een toekomstige werkgever. En wat te denken van de banken, die door hun toezichthouder achter de broek worden gezeten om ‘echt groen’ te financieren; met andere woorden aantoonbaar niet doen aan ‘greenwashing’. Met rente-voordeel proberen zij hun groene klantenportefeuille uit te bouwen.
Voor rapporteren over duurzaamheid moeten een aantal stappen worden gezet. Tweuus helpt, in de opstart [hoe, wat (eerst)], de vervolgstappen [waarom het voordeel oplevert wél een strategische visie te hebben en hoe die dan te beschrijven en effectief in de organisatie toe te passen] en hoe de te rapporteren informatie bij elkaar te brengen.
Moeilijk en veel werk ? En nú al nodig ?
Grote bedrijven trekken er meer dan een jaar voor uit én hebben diverse specialisten die full time bezig zijn. Middelgrote bedrijven gebruiken vaak een combinatie van een interne specialist, de externe accountant én een externe tijdelijke adviseur – voor de grote lijnen én het volgen van een goede structuur. Kortom: Als je niets tegenover de grote bedrijven en banken kunt stellen en ook niet weet wat er speelt, loop je fors achter de feiten aan. Voorbeeld: een groot bedrijf of bank mag niet onbeperkt gegevens opvragen bij het MKB: wat wel en wat niet mag wordt nog dit jaar duidelijk in de rapportageregels voor MKB.
Tweuus helpt je met de
- opbouw van de minimaal nodige kennis,
- de start van het duurzaamheidsproces, maar wel stapje voor stapje zodat jij en je medewerkers meegroeien,
- de uitwerking voor jouw bedrijf -en vooral met het weglaten van wat je niet nodig hebt- en
- de basis voor de registratie als je kiest voor vrijwillige duurzaamheids rapportage van al die duurzaamheidsaspecten op een manier, die er voor zorgt dat je grip (controle) houdt over de uitvoering.
Met het programma TweESG, een gestructureerd project met stap-voor-stap ontwikkeling werk je effectief naar steeds meer duurzame verantwoording. De Cost gaet voor de baet, maar de baten zijn er bijna vanaf het begin door een verscherpt beeld van de eigen organisatie.
Voor de eerste stappen: zie TweESG – stappenplan v1
Ben je geïnteresseerd en van plan binnenkort echt te beginnen met verduurzamen ? Meld je aan via het speciale intake-formulier.