Update 6 over Uitkomsten van onderzoek

In deze laatste update, Update 6 over Uitkomsten van onderzoek, blijkt toch de verrasing aan het einde te zitten.

Bijvoorbeeld de volgende situaties:

  • Als je blijft leasen en eindigt in een soort ‘ideaal-complex’, houd je altijd een verschil tussen de passief en de actief waarde van de lease transacties.
  • De continue vernieuwing van lease transacties betekent, dat de kost voor de baat gaat, dus altijd méér kosten aan het begin, dus een lagere actiefwaarde dan de passief waarde op de balans. Bedragen die met de verschillen gemoeid gaan kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de hoogte van de restwaarde.
  • In de praktijk zijn de bovengeschetste situaties echter niet te volgen vanuit de jaarrekening: als de rente stijgt, daalt de startwaarde van nieuwe leases en kan dus toch sprake zijn van een omgekeerd effect. Idem, als in de loop van de tijd hogere of lagere restwaarden worden overeengekomen in lease transacties.
  • En dan bestaat nog de mogelijkheid om service componenten in de waardebepaling van de lease transactie mee te nemen: dat zal vaker voorkomen dan de regelgevers hadden ingeschat.

Laten we de eindconclusie positief houden: er wordt geleased vanwege diverse economische redenen en bijna nooit omwille van balanspresentaties. Daar moeten de analisten maar aan wennen.

Benieuwd naar het hele rapport: bestel het nu.

 

Getagd met , ,